Măduvă din oase de vită pentru Dan Chișu

Să gătești pentru Dan Chișu este extrem de… provocator. Nu datorită statutului său cinematografic. Nu pentru că e un actor, producător și regizor mare. Nu, nu din acest motiv. Ci pentru că e un cunoscător fin a lumii gastronomice.

Este cunoscut ca un om de lume, un specialist în bucatarie, un om cu predilecție către specialitățile culinare fine. A călătorit cât pentru zece vieți, a intrat în contact cu civilizații necunoscute marii majorități, a gustat din bucatele acestora.

Într-un interviu, Dan Chișiu, a dat următorul răspuns întrebării ”Poate gati oricine? De ce anume ai nevoie ca sa gatesti si sa fii apreciat pentru asta?”

Da, de gatit poate gati oricine. Dar asta nu inseamna ca tot ce vor gati va fi comesibil. Gatitul se face cu pasiune, dar trebuie si putina stiinta. Cel mai mult trebuie dorinta si aceasta pasiune duce la arta. E nevoie si de o capacitate de a intelege ce faci, pentru ca iti trebuie imaginatie dar si cunoastere. Ce se poate combina cu ce si mai ales de ce. O mancare buna surprinde papila gustativa. Daca o surprinde placut e bun si mai vrei. Daca nu, asta e, o iei de la capat.

Dan Chișiu, interviu vinul.ro ”Romanul este dependent de bucataria lui”

Așa că puteți lesne să înțelegeți de ce în momentul în care Oana Giurgiu, director executiv TIFF, i-a propus lui Paul să gătească pentru Dan Chișiu, cu ocazia ediției cu numărul 19 a festivalului internațional de film, TIFF, emoțiile au fost intensificate.

Au fost mai puternice față de emoția constructivă pe care o ai de fiecare dată când gătești, pentru că de data aceasta aveam la masă un cunoscător avansat a bucătăriei, format la școala din Paris.

Provocarea a fost și mai mare, pentru că știa exact ce vrea să-i prepare Paul. Nu spunem că ne-a dat un test, dar cam asta am simțit noi. Pentru că măduva din oase de vită nu are cale de mijloc: ori o iubești, ori o urăști! Nu există ”a fost bună”, există doar ”a fost senzațioanlă” sau a fost ”o mizerie”.

Totuși, simplul fapt că am stat mai bine de 2 ore la masă, că ne-am delectat cu 2 butelii de spumant (unul alb și unul roze) și că a insistat să termine și ultima fărămă de măduvă din ultimul os rămas în farfurie, pentru că, o să-l cităm, e păcat să o lăsăm, dacă se răcește nu mai e la fel reîncălzită ne face să credem că am trecut cu brio acest examen pe care l-am dat doar datorită imaginației noastre.

Până s-au făcut în cuptor oasele de vită, ca să nu stăm cu burta goală, Paul i-a pregătit un Cotechino (pe care chiar el l-a făcut în Italia) alături de un piure de cartofi clasic.

Mulțumim pentru cuvintele frumoase, d-le Dan Chișu. A fost o onoare!

1 comment on “Măduvă din oase de vită pentru Dan ChișuAdd yours →

Lasă un răspuns